Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας για το Νομοσχέδιο Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας


ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΞΕΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»

Εν μέσω πανδημίας και καραντίνας και σε συνθήκες απαγόρευσης των «συναθροίσεων» - με ότι αυτό συνεπάγεται - η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-λαιμητόμο για τη φύση και το περιβάλλον, με το οποίο καταργούνται πολύ σημαντικές διατάξεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δίνοντας τους φυσικούς μας πόρους βορά στα μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, τα οποία με αποκλειστικό στόχο το δικό τους κέρδος οδηγούν στην απόλυτη συρρίκνωση και καταστροφή του απομείναντος φυσικού χώρου που είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον εν μέσω κλιματικής κρίσης αλλά και για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπου.
Με το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμού της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» για το οποίο «ολοκλήρωσε» τη διαβούλευση μέσα στην καραντίνα και προχωρά προς ψήφιση η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:
  •  Καταργείται η ουσιαστική προστασία των περιοχών Natura 2000
  • Παραχωρείται ο έλεγχος των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες αφήνοντας ανεξέλεγκτη την παρέμβαση κατασκευαστικών και επενδυτικών συμφερόντων στο περιβάλλον.
  •  Προωθείται η αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ (αιολικά, υβριδικά κλπ).
  •  Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και δη εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  • Xαλαρώνει το πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων από επιχειρήσεις.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προωθείται στη συγκυρία που βιώνουμε παγκοσμίως, ακριβώς γιατί η επέλαση της πανδημίας αποδείχθηκε ότι οφείλεται κατά μείζονα λόγο στην καταλήστευση του περιβάλλοντος και τη λεηλασία της φύσης, καθώς και στο παραγωγικό μοντέλο και τη συνακόλουθη γιγάντωση των αστικών περιοχών. Είναι ακριβώς η εποχή όπου ο δημόσιος χώρος ανανοηματοδοτείται και αναδεικνύεται η αναγκαιότητά του, μέσα από τον συλλογικό κοινωνικό εγκλεισμό και την κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά και την ανάγκη των συμπολιτών μας να βγουν και να κυκλοφορήσουν στους ελάχιστους χώρους πρασίνου και τα πάρκα της πρωτεύουσας, σε πολλά από τα οποία η πρόσβαση έχει απαγορευτεί.
Όσο ο λαός αναγκαστικά «μένει σπίτι», είναι – τουλάχιστον - αντιδημοκρατική η εκμετάλλευση της συγκυρίας από την κυβέρνηση να παρακάμψει τη φωνή των πολιτών, των κινημάτων, των αρμόδιων φορέων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης - Μελισσίων, ενώνοντας τη φωνή της με εκατοντάδες άλλες συλλογικότητες, αγωνίζεται και απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους κατοίκους της περιοχής μας να πλαισιώσουν τον αγώνα αυτό.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Απρίλιος 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συγκέντρωση – συζήτηση 25 Απριλίου στην Πεντέλη ενάντια στο ΣΜΑ

 Κοινοποιούμε την ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας ενάντια στην δημιουργία Σ.Μ.Α στην Πεντέλη": Ο δήμος Πεντέλης δρομολογεί την δη...