Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Κείμενο παρέμβασης για τον Ιό και την Καραντίνα

Ο ΙΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΏΝΕΙ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ




Όσο προχωράει η επέλαση της πανδημίας, τόσο πιο φανερό γίνεται ότι μια (ακόμα) αρρώστια που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, εξελίσσεται σε εκατόμβη θυμάτων ακριβώς εξαιτίας της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και του κράτους πρόνοιας, το οποίο απαξίωσαν και υπέσκαψαν αυτοί που σήμερα καμώνονται τους σωτήρες μας.

Στη συντριπτική μας πλειοψηφία αντιλαμβανόμαστε όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης και είναι προφανές ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπισή της, πρώτα και κύρια με τα αυτονόητα μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά και με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε όσους συνανθρώπους μας πλήττονται ιδιαίτερα.

Όμως μάταια περιμέναμε - σ΄αυτή την κρίσιμη περίσταση - να δούμε επιτέλους ένα άλλο
πρόσωπο του κράτους.
Αντ΄ αυτού, παρακολουθούμε καθημερινά να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας βομβαρδίζουν κυριολεκτικά με το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης ώστε να αποκρύψουν και να συσκοτίσουν τις κρατικές και πολιτικές ευθύνες και ολιγωρίες. Ταυτόχρονα βλέπουμε τη λήψη ολοένα πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού των πολιτών και την περιστολή - στα όρια της αντισυνταγματικότητας - των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Μπορούμε να ξεχάσουμε από πού εκπορεύεται η χρόνια απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας? Ποιος ευθύνεται για το κλείσιμο νοσοκομείων, την απαξίωση και εκδίωξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και για τις εξοντωτικές περικοπές στον χώρο της υγείας?

Γιατί, ακόμα και τώρα που η πανδημία σαρώνει, αντί να «ανακρούσουν πρύμναν» και να αφουγκραστούν την κραυγή αγωνίας των γιατρών και νοσηλευτών, επιλέγουν ξανά την απαξίωση και τη φίμωσή τους; Εξακολουθούν οι ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ, ώστε να γίνονται μαζικά όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η τραγική έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, η υποστελέχωση των νοσηλευτικών δομών. Το “επιτελικό κράτος” εμφανίζεται για να καταγγείλει τους πάντες, με πρόσχημα την απειθαρχία κάποιων λίγων - ακόμα και με fake news - χρησιμοποιώντας την σαν πρόφαση για ολοένα σκληρότερους περιορισμούς και απαγορεύσεις. Την ίδια στιγμή, πιστοί στη διαχρονική τακτική τους, ξοδεύουν εκατομμύρια σε ιδιωτικές κλινικές για χρήση των ΜΕΘ, αντί να ξανανοίξουν και να στελεχώσουν νοσοκομεία και ΜΕΘ που παραμένουν ανενεργές. Παράλληλα, μοιράζουν εκατομμύρια στα διάφορα ΜΜΕ για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: αναπαράγουν την κυβερνητική γραμμή της ατομικής ευθύνης, φιλτράρουν ή αποκρύπτουν ειδήσεις, σκορπίζουν φόβο και δέος, αποκρύπτουν τις αθλιότητες των εργοδοτών και τις κρυφές μεθοδεύσεις των πολιτικών.

Είναι απολύτως ενδεικτικά αυτά που συμβαίνουν στο εργασιακό μέτωπο : 

 Σαν τα κοράκια έπεσαν οι εργοδότες, μεγάλοι και μικροί, στην ευκαιρία που τους δόθηκε με αφορμή την πανδημία. Δεν φτάνει που ο λαός προσπαθεί με αγωνία να περισώσει την υγεία του, να φυλαχτεί από τη νέα δυστυχία που του φόρτωσε η καπιταλιστική αδηφαγία, έχει από πάνω και τα όρνεα που θέλουν να του στερήσουν κάθε πόρο, να του φορτώσουν κι άλλα βάρη, να τον απογυμνώσουν από κάθε δικαίωμα.

Οι προβλέψεις για τα εκατομμύρια των απολύσεων παγκοσμίως «λόγω της πανδημίας» επαληθεύονται καθημερινά και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς:
- 80.000 εργαζόμενους στη Γερμανία βγάζει σε αναγκαστική άδεια η Βολκσβάγκεν
- τουλάχιστον 41.000 απολύσεις στη χώρα μας μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες·
- 300 εργαζόμενοι απολυμένοι στο Ελ. Βενιζέλος

Και το αντεργατικό κουβάρι συνεχίζει να ξετυλίγεται καθημερινά, ενώ οι ψίθυροι για νέα μνημόνια γίνονται ξεκάθαρες φωνές.
Δεν είναι όμως μόνο οι απολύσεις. Είναι και οι «περίπου απολύσεις», οι «αναστολές συμβάσεων εργασίας», που στέλνουν τους εργαζόμενους στο σπίτι τους για ένα ή δύο μήνες (και βλέπουμε) χωρίς την παραμικρή υποχρέωση του εργοδότη ή –καλύτερα– με την... αυστηρή προϋπόθεση ότι για το μήνα αυτό (ή όσο διαρκέσει) δεν θα κάνει απόλυση, και για ένα μήνα ακόμη ή όσο διαρκέσει θα διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας, αλλά χωρίς καμία δέσμευση να κρατήσει τα ίδια πρόσωπα, τα οποία μπορεί άνετα να αντικαταστήσει με άλλα, φθηνότερα. Και μετά; Τι θα επικρατήσει μετά το τέλος και αυτής της διορίας;

Όπως επίσης είναι και η εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή οι «μισοαπολύσεις», που σε στέλνουν στο σπίτι για τις τρεις από τις πέντε εβδομάδες ( «για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», όπως προφασίζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) με τον μισό (και βγάλε) μισθό για μέχρι και έξι μήνες. Έτσι ώστε εάν επιβιώσεις από τον ιό, να εξοντωθείς από την πείνα και τα χρέη.

Και πρέπει να συνυπολογίσουμε στο λογαριασμό όλους εκείνους του μικρομεσαίους γιατρούς, δικηγόρους, ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν να αρκεστούν στα …voucher των 600 ευρώ, χώρια όλες τις ιδιαίτερες περιπτώσεις εργαζομένων η/και αυτοαπασχολούμενων που δεν λαμβάνουν κανενός είδους ενίσχυση.

Και, αν αυτή την τραγική πραγματικότητα
ζούμε εμείς, οι «κανονικοί» πολίτες, ας φανταστούμε πόσο τραγικότερη κατάσταση αντιμετωπίζουν οι απανταχού «κολασμένοι της γης», άστεγοι, πρόσφυγες, φυλακισμένοι, ακόμα και τα απλά φανταράκια.

Στο μέτωπο του προσφυγικού,
το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Ριτσώνα είναι γεγονός και
φημολογείται και στη Μαλακάσα. Στο υπερπλήρες κάμπ της Ριτσώνας βρέθηκαν πάνω από 20 κρούσματα. Η κυβέρνηση δεν διαχώρισε –ως όφειλε- τους υγιείς από τους νοσούντες με μαζικά τεστ, ώστε να σταλούν οι υγιείς στα άδεια ξενοδοχεία. Αντιθέτως, επιβάλλει 14μερη καραντίνα με απαγόρευση εισόδου και εξόδου και ενισχυμένη την παρουσία της αστυνομίας για την τήρηση του μέτρου. Τα μέτρα που έχει λάβει η μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εγκλεισμού, παρά τη θύελλα διεθνών αντιδράσεων και τις επείγουσες εκκλήσεις για άμεση εκκένωση των ΚΥΤ ή τουλάχιστον μεταφορά των πιο ευάλωτων σε κατάλληλες δομές.

Είναι επιτακτικό για το κίνημα να απαιτήσει να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα της ντροπής και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες (καταγεγραμμένοι και μη) σε σπίτια και ξενοδοχεία μέσα στις πόλεις, με ευθύνη δημόσιων και δημοτικών δομών φροντίδας
. Χωριστή και ασφαλής εγκατάσταση για ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα. Δωρεάν παροχή σε όλες/ους τους πρόσφυγες σαπουνιού, αντισηπτικών, γαντιών και μασκών και εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τεστ για τον κορωνοϊό σε κάθε προσφυγικό καμπ, στις φυλακές και στους στρατώνες. Άμεση έκδοση ΑΜΚΑ για όλους/ες χωρίς αποκλεισμούς. Εξασφάλιση καθαριότητας και της απολύμανσης όλων των κοινόχρηστων και μη χώρων.

Εξίσου ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να απαιτήσουμε να ληφθεί για τους φυλακισμένους και τους απλούς στρατευμένους, που πληθαίνουν - παρά τις δυσκολίες- οι καταγγελίες για ανυπαρξία μέτρων απέναντι στην πανδημία, αλλά αντιθέτως, για σκλήρυνση της στάσης των σωφρονιστικών αρχών και των καραβανάδων για καψόνια και επιχείρηση φίμωσής τους.

Ειδικά τώρα, που φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι το σύστημα ετοιμάζεται πάλι να εκμεταλλευτεί την υγειονομική κρίση για ευκαιρία και να ξαναφορτώσει στις δικές μας πλάτες τα βάρη και τις συνέπειες, πρέπει να αντισταθούμε!

Γι΄ αυτό στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των υγειονομικών που οργανώνει η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απριλίου και καλούμε σε συμβολική παράσταση έξω από το νοσοκομείο της περιοχής μας, το Αμαλία Φλέμινγκ στις 12.30 το πρωί μαζί με τους εργαζόμενους εκεί.

Να μην υποκύψουμε στην απομόνωση και την ανημπόρια. Να βρούμε τρόπους και μορφές ώστε με προσοχή και ασφάλεια, συλλογικά να κάνουμε αγωνιστικά βήματα παλεύοντας να μην θυσιαστούμε για την κρίση τους.

Ας ξεκινήσουμε αύριο κιόλας να δικτυωνόμαστε και να οργανώνουμε τις δράσεις μας. Να επικοινωνήσουμε, να αρθρογραφούμε, να οργανώνουμε τηλεδιασκέψεις και κυρίως να φτιάξουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που - ίσως δεν γνωρίζουμε καν - υποφέρουν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Να απαιτήσουμε επιτακτικά από το Δήμο να θέσει όλο του το δυναμικό στην υπηρεσία των ανθρώπων αυτών.

Στήνουμε δίκτυα αλληλεγγύης στις γειτονιές μας. Εμείς από τη μεριά μας, ως Πρωτοβουλία Kατοίκων Πεντέλης και Μελισσίων, όπως ακριβώς ξεκινήσαμε το 2011 με το σύνθημα «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ», έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε.

Καλούμε όποιον έχει ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους:
Blog : https://proka-penteli.blogspot.com/
F/b: Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης
Mail : proka.pentelis@gmail.com
Τηλεφωνα: 6980526216

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συγκέντρωση – συζήτηση 25 Απριλίου στην Πεντέλη ενάντια στο ΣΜΑ

 Κοινοποιούμε την ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας ενάντια στην δημιουργία Σ.Μ.Α στην Πεντέλη": Ο δήμος Πεντέλης δρομολογεί την δη...